Menu
  Donează  
Menu

august 29, 2023

Studiu de caz #2 Asistență juridică pro bono: Accesul la justiție al persoanelor cu dizabilități - încadrare greșită în grad de handicap

Povestea ce urmează este în totalitate reală și aparține unei beneficiare a programului de asistență juridică pro bono al Asociației ACTEDO, Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului, cel mai mare centru de asistență juridică pro bono din țară, dedicat persoanelor vulnerabile ale căror drepturi fundamentale au fost încălcate.

***

Solicitarea de asistență juridică a venit din partea Ioanei, din Timișoara, a cărei mamă este diagnosticată cu boala Parkinson în stadiul IV, fiind aproape în totalitate dependentă de o altă persoană. În urma evaluării în vederea încadrării în grad de handicap, i s-a acordat gradul grav fără asistent personal, însă cu valabilitate permanentă. Mama Ioanei nu poate să se deplaseze, să mănânce sau să se îngrijească de una singură. Din acest motiv, fiica sa a solicitat anularea certificatului și acordarea gradului grav cu asistent personal.

Ioana nu a avut parte de asistență juridică până când a luat legătura cu echipa ACTEDO și a făcut o solicitare către Rețeaua Pro Bono pentru Drepturile Omului. Cazul Ioanei a fost preluat apoi în regim pro bono de către doamna avocat Paula Manciulea din Baroul Alba. Doamna avocat, fiind în imposibilitate de a se deplasa la Timișoara la următorul termen de judecată, a redactat concluzii scrise pe care beneficiara le-a depus la instanță în ședința de judecată.

Beneficiara a avut câștig de cauză în primă instanță, însă Consiliul Județean al Mun. Timișoara (care a reprezentat Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Timiș în instanță) a depus recurs, acesta fiind stadiul procesual al cauzei la momentul actual.

***

„Este rea-voință, din punctul meu de vedere. Ori statul ar trebui să te ajute dacă ești defavorizat, nu să-ți pună bețe în roate. Sau reprezentanții statului nu au niciun pic de empatie, sau nu știu... dacă ar fi în situația noastră ce ar face, ar proceda la fel? Din păcate, acesta este sistemul.

Boala Parkinson este degenerativă, nu există argumente pentru neacordarea asistentului personal, pentru că din documentele medicale reiese clar că mama mea și-a pierdut independența într-o proporție de peste 70%.

- Ioana, beneficiara asistenței juridice pro bono

***

Citiți integral studiul de caz aici:

Studiu de caz #2 Asistență juridică pro bono: Accesul la justiție al persoanelor cu dizabilități - încadrare greșită în grad de handicap

***

Proiect derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ),cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram