Menu
  Donează  
Menu

octombrie 4, 2021

Studiu exploratoriu. Situația discriminării romilor și a romilor LGBTI+ în România, 2021

Lansăm un studiu exploratoriu privind discriminarea romilor și a romilor LGBTI+ în România, cu accent pe perioada 2019-2020. Cercetarea se bazează pe interviuri cu persoane rome și persoane rome LGBTI+, pe interviuri cu specialiști, analiza documentară despre discriminare și discurs al urii cu privire la minoritatea romă, comunitatea LGBTI+ și intersecționalitate etnie-orientare sexuală-identitate de gen în România, precum și pe răspunsuri la solicitări de informații publice transmise autorităților cu atribuții în domeniu.

Studiul abordează următoarele teme:

  • Discriminare, discriminare multiplă și discriminare intersecțională – concepte, legislație, jurisprudență
  • Discriminarea persoanelor rome în România – precizări istorice, acte de violență ale forțelor de ordine împotriva romilor, discursul instigator la ură și mass media etc.
  • Discriminarea romilor LGBTI+ în România
  • Accesul la justiție al persoanelor rome (și) LGBTI+
  • Stima de sine și grupurile vulnerabile la discriminare

Studiul integral este disponibil aici:

Studiul este parte a proiectului „INTERSECT – Altfel despre discriminare”, proiect finanțat de Programul Drepturi, egalitate și cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020) și implementat în parteneriat de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), ACTEDO - Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, Asociația MozaiQ LGBT și Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România (UCTRR).


Proiect finanțat de Programul Drepturi, egalitate și cetățenie al Uniunii Europene (2014-2020). Conținutul prezentei pagini de web reflectă exclusiv poziția oficială a autorilor și este responsabilitatea  acestora, în întregime. Comisia Europeană nu își asumă niciun fel de responsabilitate pentru modul în care pot fi folosite informațiile conținute în această pagină.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram