Menu
  Donează  
Menu

martie 9, 2024

Atitudini civice și percepții față de ONG-uri din Transilvania. Raport de analiză a datelor cantitative

ACTEDO lansează studiul Atitudini civice și percepții față de ONG-uri din Transilvania, ce cuprinde rezultatele unei cercetări care și-a propus să cartografieze, pe de o parte, atitudini și percepții – pozitive sau negative, adevărate sau false – vizavi de organizații nonguvernamentale din România și, în special, Transilvania și, pe de altă parte, să ofere un barometru al spiritul civic al publicului larg.

Studiul se bazează pe două instrumente de cercetare: un chestionar online menit să evalueze atitudini față de societatea civilă și o așa-numită busolă civică, i.e. o platformă digitală care gamifică răspunsurile oferite de respondenți transformându-le la final într-un răspuns privind identitatea lor civică. Ambele instrumente au fost dezvoltate de Andreea Nicoleta Voina, Mihnea S. Stoica și Dorin Spoaller, din partea Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, în colaborare cu ACTEDO, iar actualul raport a fost realizat de Mihnea S. Stoica. Colectarea datelor a avut loc în perioada decembrie 2023 - februarie 2024, numărul total de utilizatori ai busolei civice a fost de 334, iar numărul de respondenți ai chestionarului distribuit online a fost de 164. Eșantionul nu este reprezentativ.

Cercetarea face parte din proiectul IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Clubul Francofon de Afaceri Cluj (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Principalele concluzii ale studiului indică:

  1. Diversitatea atitudinilor civice: În ciuda atitudinilor mai degrabă pasive, rezultatele studiului indică o diversitate semnificativă în atitudinile civice ale respondenților, evidențiind că oamenii se implică în cauze sociale și politice în moduri și intensități variate.
  2. Relativă pasivitate în activismul social: Există un grad semnificativ de pasivitate în ceea ce privește activismul social, cu un număr relative mare de respondenți care nu au participat la proteste sau acțiuni directe pentru drepturile omului.
  3. Scepticism privind comunicarea politică cetățean – reprezentant politic: Deși semnarea petițiilor online și exprimarea preferințelor politice sunt forme preferate de comunicare politică, comunicarea directă cu reprezentanții politici este sub-utilizată, indicând un anumit scepticism sau lipsă de încredere în abordarea directă a problemelor politice.
  4. Atitudini pozitive față de ONG-uri: Percepțiile față de organizațiile neguvernamentale sunt, în general, pozitive, cu un grad înalt de încredere și utilitate atribuit acestora în diverse domenii, inclusiv educație, drepturile omului și protejarea mediului.
  5. Nevoia de educație și informare: Rezultatele indică o nevoie de educație și informare, în special în ceea ce privește participarea activă la dezbateri publice și cunoașterea diverselor metode de implicare civică.
  6. Importanța protecției mediului: Implicarea în protejarea mediului pare să fie una dintre cele mai semnificative preocupări pentru respondenți, evidențiată prin eforturile de reducere a consumului de energie și utilizarea mijloacelor de transport prietenoase cu mediul.

Citiți studiul integral la Atitudini civice și percepții față de ONG-uri din Transilvania.

***

Activitatea face parte din proiectul „IMPACT.org: Amplificarea impactului societății civile din Transilvania”, implementat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Asociația Clubul Francofon de Afaceri (CFAC), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram