Luni, 8 octombrie 2018, Comisia Permanentă a Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.) a publicat un apel adresat decanilor și reprezentanților Barourilor în vederea încurajării avocaturii pro bono în România. Apelul urmează a fi dezbătut de Consiliile Barourilor, cu consultarea avocaților, pentru ca, în final, Consiliul U.N.B.R. să adopte o hotărâre prin care dezvoltarea avocaturii pro bono să fie încurajată și sprijinită.
Spre bucuria noastră, preambulul textului Comisiei Permanente, intitulat „Pledoarie pentru avocatura pro bono”, sesizează multe dintre rațiunile de a exista ale avocaturii în general și ale avocaturii pro bono în mod special. Se amintește originea termenului pro bono, derivat din expresia „pro bono publico” (pentru binele public) și nevoia unui efort hotărât, având în vedere situația societății românești în general, pentru a facilita accesul la justiție, precum și de legătura socială strânsă dintre serviciul juridic pro bono și responsabilitatea socială a profesiei de avocat.
De asemenea, Comisia Permanentă a U.N.B.R. îndeamnă, printre altele, ca avocații să „recunoască și să acționeze astfel încât să demonstreze că accesul la justiție este esențial pentru libertate, corectitudine, demnitate, progres și evoluție într-un Stat bazat pe reguli de Drept”, să „militeze permanent pentru distrugerea și înlăturarea barierelor la accesul la justiție indiferent de modalitatea în care acesta se manifestă”, să „reamintească permanent autorităților că accesul la justiție pentru toate persoanele este un drept fundamental al omului” recunoscut și protejat la nivel internațional și să „aprecieze și să susțină că furnizarea de servicii pro bono de către profesia de avocat prezintă un interes public și profesional permanent și ajută la satisfacerea nevoilor de securitate prin drept ale persoanelor sărace, defavorizate sau marginalizate și la restaurarea încrederii publice în instituțiile guvernamentale și judiciare”, aspecte semnalate U.N.B.R. de către ACTEDO în numeroase rânduri (prin memoriul adresat Consiliului U.N.B.R. în mai 2017, prin documentul de poziție redactat alături de Centrul de Resurse Juridice și Salvați Copiii - Iași, prin raportul de activitate pentru anul 2015 a Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului etc.).
În semn de apreciere pentru recenta decizie, în 24 octombrie 2018, ACTEDO a adresat Comisiei Permanente a U.N.B.R. un memoriu.
Concret, în cadrul Declarației de politică profesională incluse în apel, Consiliul U.N.B.R. solicită avocaților, barourilor și formelor de organizare a profesiei să asigure servicii juridice pro bono „de o calitate egală cu cea acordată clienților plătitori”. Apreciem, de asemenea, includerea de către Consiliul U.N.B.R. în definiția serviciului juridic pro bono a asistenței oferite organizațiilor civice, culturale, educaționale și a altor instituții neguvernamentale „care deservesc interesul public și care altfel nu pot obține consiliere sau reprezentare eficientă”, precum și a faptului că practica serviciilor juridice pro bono va fi promovată în formarea profesională inițială și continuă a avocaților, dar și că avocații, formele de exercitare a profesiei și Barourile sunt încurajați „să dezvolte politici și programe pro bono specifice, să creeze condiții și stimulente din care să rezulte că activitatea pro bono este încurajată, valorizată și răsplătită, și să ofere o educație juridică continuă în acest domeniu”.
Declarația Consiliului U.N.B.R. lansează totodată o campanie educațională și un proces de consultare în cadrul U.N.B.R pentru a stabili reguli în baza legii și a promova o cultură pro bono, pentru a aprecia semnificația și importanța serviciilor legale pro bono de care este atâta nevoie în societatea românească, pentru a identifica și a conveni cele mai bune practici și angajamente de timp și resurse, și nu în ultimul rând pentru a „aprofunda consensul și a face progrese” în acest domeniu.
Ne bucurăm și apreciem sincer Uniunea Națională a Barourilor din România pentru acest pas important de a recunoaște oficial valoarea avocaturii pro bono și de a anunța măsuri specifice în sensul promovării și încurajării acesteia în România. Considerăm că accesul la justiție pentru toată lumea este un drept esențial pentru a asigura însuși caracterul de stat de drept al României.
Andre Dragan
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”