În perioada 20 - 25 aprilie 2016, echipa ACTEDO a efectuat o vizită de studiu în Norvegia pentru a se informa cu privire la modul cum organizațiile și instituțiile norvegiene acordă asistență juridică și sprijin refugiaților, imigranților și azilanților - un subiect extrem de relevant în contextul prezentei crize europene a refugiaților. Vizita de studiu a fost finanțată prin Granturile SEE în cadrul Fondului de Relații Bilaterale, Măsura b.Rețele și schimb de experiență. Scopul vizitei a fost schimbul de bune practici, întărirea relaţiilor cu statele donatoare și creșterea capacității Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului de a oferi asistență juridică imigranților și refugiaților. Pe parcursul celor șase zile, am avut oportunitatea de a vizita șase organizații și o universitate, prezentate în continuare:
The Norwegian Refugee Council (NRC) este o organizație internațională cu sediul în Oslo, care este activă în 28 țări. Activitatea principală a acestora este furnizarea de ajutor umanitar în țări care se confruntă cu conflicte armate și asistarea persoanelor strămutate în interiorul țării pentru a evita transformarea situației într-o criză a refugiaților. În cadrul întâlnirii am discutat în special despre Programul lor de informare, consiliere și asistență juridică (Information Counselling and Legal Aid - ICLA). Am fost impresionați de modul excelent în care NRC utilizează resursele existente, prin formări și includerea paralegalilor în activitățile de teren.
În cadrul vizitei noastre la Centrul Nobel pentru Pace din Oslo, am aflat detalii despre câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace din 2015 în expoziția Metoda Tunisiană. Eforturile Cvartetului Tunisian pentru Dialog au fost recunoscute, în special „contribuția acestora la clădirea unei societăți pluraliste în contextul Revoluției Tunisiene din 2011”. Am vizitat, de asemenea, expoziția Ținte (Targets), care prezintă diferitele moduri în care fiecare cultură își imaginează dușmanul și am fost impresionați de expoziția Siria este singura mea casă (Syria is my only home) despre viața refugiaților sirieni văzută prin ochii și lentilele aparatelor de fotografiat ale copiilor.
Funcționând inițial într-un autobuz, Juss-Buss (Autobuzul Legii) a fost fondat în Oslo în 1971 și este astăzi cea mai mare clinică juridică din Norvegia. Este condusă de circa 30 de studenți de drept care oferă asistență juridică gratuită persoanelor care au nevoie de aceasta. Spre deosebire de alte clinici juridice, Juss-Buss este condusă în totalitate de studenți care lucrează cu normă întreagă (și primesc salariu, deși modest), ceea ce înseamnă că membrii își întrerup studiile universitare timp de un an pentru a se dedica clinicii. De asemenea, clinica juridică este integrată în curriculum, astfel încât un an de muncă la Juss-Buss este echivalat cu 30 de credite. Concurența mare și procesul riguros de selecție a membrilor face ca studenții aleși să fie deosebit de pasionați de munca lor, contribuind la renumele și prestigiul Juss-Buss.
La fel ca Juss-Buss, JURK - Asistentă juridică pentru femei este o clinică juridică condusă integral de studenti care lucrează cu normă intreagă timp de un semestru. Ce o diferențiaza de alte clinici juridice este faptul că sunt specializați în furnizarea de asistență juridică doar femeilor, concentrându-se pe probleme de gen precum violența domestică, dreptul familiei, discriminare pe criterii de gen etc. La JURK am avut o conversație foarte interesantă despre provocările juridice cu care se confruntă femeile în Norvegia, în special femeile imigrante sau refugiate, și am fost plăcut surprinse să aflăm despre colaborarea acestora cu centrele de criză în caz de viol și cu alte ONG-uri de profil similar.
Fondată în Oslo în 1984, Organizația Norvegiană pentru Azilanți - NOAS se implică în activități de advocacy și oferă asistență juridică azilanților din Norvegia. Potrivit NOAS, multi azilanți nu au cunoștințe despre legislația privind refugiații, iar o parte din cererile de azil sunt refuzate din pricina unor scăpări ale aplicanților, dar și din cauza unor decizii juridice îndoielnice care sunt ușor trecute cu vederea de persoanele fără pregătire juridică. Organizația ajută aceste persoane prin sprijinirea lor în prezentarea unui caz solid, precum și prin atacarea deciziilor negative privind azilul. NOAS ne-a prezentat legislația norvegiană privind azilanții, precum și sugestii pentru avocații care doresc să ofere asistență juridică persoanelor care solicită protecție internațională (azil). Am discutat, de asemenea, despre potențiale colaborări între ACTEDO și NOAS, mai ales în vederea organizării de formări și transferuri de cunoștințe pentru avocații români în domeniul legislației privind azilul.
În Bergen, echipa noastră a vizitat Universitatea și biblioteca acesteia. Am răsfoit cărțile departamentelor de Științe Sociale și de Drept și am lăsat un exemplar în limba engleză a Raportului ACTEDO privind primul an de activitate a Rețelei Pro Bono pentru Drepturile Omului.
Ultima organizație cu care ne-am întâlnit a fost SEIF - Sprijin pentru Imigranți și Refugiați, pe care i-am vizitat la biroul lor din Bergen. SEIF oferă asistență juridică persoanelor care doresc să se stabilească în Norvegia, precum și sprijin în chestiuni administrative sau informații practice privind cursuri de limbă norvegiană, de integrare ș.a.m.d. În ciuda numărului relativ mic de angajați, SEIF primește anual un număr mare de solicitări: în 2014 au primit peste 15500 de solicitări de la persoane de 124 de naționalități! Așadar, am fost impresionați să aflăm despre colaborările lor excelente cu alte organizații și despre procedurile de îndrumare a solicitanților, ceea ce face ca SEIF să funcționeze ca punct nodal unde imigranții primesc ajutor pentru a-și rezolva probleme juridice, dar și personale.
Vizita de studiu a constituit o experiență de învățare excelentă și o oportunitate de a împărtăși bune practici cu organizații având o experiență considerabilă în furnizarea de asistență juridică imigranților și refugiaților, un serviciu care are mare șanse de a deveni esențial în viitorul apropiat în România, în contextul deschiderii de noi rute ale refugiaților care ar putea viza teritoriul României. Ne dorim ca atunci când acest lucru se va întâmpla, Rețeaua pro Bono pentru Drepturile Omului să fie pregătită pentru a oferi sprijin juridic solicitanților de azil.
Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”