Menu
  Donează  
Menu

mai 25, 2016

Campania europeană Step Up! - PAȘI ÎNAINTE pentru dreptul la protecție și servicii specializate pentru femeile victime ale violenței și copiii lor

Una din trei femei  este victimă a violenței fizice sau sexuale în Europa, iar cifra e valabilă şi pentru România. Cu toate că femeile reprezintă mai bine de jumătate din contribuabili, în multe țări statul nu asigură încă protecție și servicii de asistență adecvate femeilor victime ale violenței. Locurile în adăposturi sunt cu 47.000 mai puţine decât necesarul la nivel european, cele mai mari lipsuri fiind în estul Europei. Centrele integrate de urgență pentru victimele violenţei sexuale lipsesc de asemenea. Discriminarea împiedică cele mai vulnerabile femei să acceseze serviciile necesare.

“Există o serioasă subfinanțare în cazul serviciilor specializate în multe țări din Europa, iar în consecință femeile victime ale violenței nu beneficiază de asistență adecvată. Cerem decidenților de la nivel european și de la nivel național, precum și altor actori cheie din societate, să facă pași înainte și să investească în eliminarea violenței împotriva femeilor!“ (Rosa Logar, Președinte WAVE)

Rețeaua europeană a organizațiilor pentru femei împotriva violenței „Women against Violence Europe” (WAVE), cu susținerea UN Women – OrangeTheWorld lansează Campania Europeană „Step Up! – PAȘI ÎNAINTE”. În următorii doi ani, membrii WAVE vor promova drepturile femeilor supraviețuitoare ale violenței și ale copiilor lor la protecție și servicii specializate adecvate, în toate țările Europei. Violența împotriva femeilor și fetelor rămâne cea mai răspândită formă de încălcare a drepturilor omului, fatală în multe cazuri –  în 2012, aproximativ 47 % dintre cazurile de omucidere împotriva femeilor au fost comise de către un membru de familie sau partener. Lipsa serviciilor specializate, în strânsă legătură cu tendința de blamare a victimei, conduce la  raportarea extrem de scăzută a violenței. Violența împotriva femeilor este o încălcare a legii în majoritatea țărilor, însă în practică ea rămâne tacit tolerată și nesancționată corespunzător. Fără un sprijin real, femeile tac și îndură violență repetată. Costul acestei violențe repetate îl plătesc nu doar ele, ci întreaga societate. Serviciile specializate sunt vitale pentru a oferi siguranță femeilor și copiilor lor și  le ajută să regăsească forța pentru a-și clădi viața, eliberate de violență.  Prin urmare, statele europene trebuie să facă pași înainte și să investească mai mult în servicii specializate independente care aplică principiile drepturilor femeilor și au o abordare sensibilă la dimensiunea de gen, țintind cauzele esențiale ale violenței.

Date care evidențiază lipsa de acces la servicii specializate în Europa (Raport WAVE 2015):

  • Doar 15 din 46 țări europene asigură în mod gratuit asistență telefonică specializată care funcționează 24h/7 zile
  • Locurile în adăposturi sunt cu 47.000 mai puţine decât necesarul, în mod special în noile țări membre ale UE, care au aderat după 2004, și în țările din afara UE, conform standardelor publicate de către Consiliul Europei
  • Serviciile specializate pentru victimele violenței sexuale lipsesc sau sunt insuficiente
  • Accesul la servicii specializate este îngreunat pentru cele mai vulnerabile grupuri, inclusiv pentru femeile de culoare și cele aparținând minorităților etnice, femei imigrante cu sau fără acte de identitate, femei cu dizabilități, vârstnice sau aparținând grupului LGBT.

În România, serviciile specializate care aplică principiile drepturilor femeilor sunt extrem de puține, concentrate în marile orașe, iar statul nu asigură continuitatea finanțării lor. Multe adăposturi ajung să se închidă și se pierde astfel investiția în infrastructură și personal format. Legislația nu prevede încă accesul la servicii specializate decât victimelor violenței intrafamiliale. Nu există încă centre integrate de urgență pentru victimele violenței sexuale, deși Parlamentul României a votat în februarie 2016 ratificarea Convenției de la Istanbul care prevede astfel de servicii, iar ONG-urile fac demersuri de aproape un an în acest sens.

Rețeaua europeană WAVE împreună cu rețelele de ONG-uri din România Rupem tăcerea despre violența sexuală, Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și Coaliția pentru Egalitate de Gen solicită decidenților de la nivel național și european:

1) Să asigure prevenirea violenței și protejarea femeilor și copiilor lor de violență repetată;

2) Să faciliteze accesul imediat și nebirocratic  la servicii specializate pentru toate femeile și copiii lor;

3) Să asigure disponibilitatea serviciilor specializate (în special adăposturi și centre integrate de urgență pentru victimele violenței sexuale) și funcționarea lor pe termen lung;

4) Să nu finanțeze revictimizarea femeilor, ci să promoveze calitatea serviciilor specializate ținând cont de faptul că femeile au nevoie de servicii independente care le apără drepturile

Logo RT2 mic  Logo Reteaua VIFlogo coalitia de gen

Deoarece violența împotriva femeilor este o problemă de interes public cu costuri pentru angajatori și pentru întreaga economie, ne adresăm în același timp mediului de afaceri și caritabil din România:

„Faceți  PAȘI ÎNAINTE și investiți în protecție și servicii specializate!”

Lansăm totodată mass-mediei apelul de a se alătura campaniei și de a promova mesajul ONG-urilor din Europa și din România prin clipul video al campaniei, disponibil aici.

Descărcați Campania StepUP_comunicat presa_Romania

Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a susține această campanie vă rugăm contactați:

Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen A.L.E.G.: Camelia Proca, +40369 801808, aleg_romania@yahoo.com

Biroul WAVE din Viena: Rosa Logar, rosa.logar@interventionsstelle-wien.at sau Maria Rösslhumer, Maria.roesslhumer@wave-network.org

Urmăriți campania aici: www.wave-network.org și www.facebook.com/wavestepup

Susțineți adăugând la profilul de Facebook acest Twibbon http://twibbon.com/Support/step-up-campaign-2

Coordonator în România: Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.

Susținători în România: Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile – Fondul ONG in Romania, AVON

Partner media in România: Revista Avantaje

 wave step up_cover Fb

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram