Menu
  Donează  
Menu

iulie 25, 2022

WikiGap Hackathon: atelier de editare Wikipedia la Cluj-Napoca

În 19 iulie, a avut loc primul atelier WikiGap Hackathon la Cluj-Napoca, urmat de un atelier similar la București, în 23 iulie. Activitatea a avut ca scop crearea sau completarea de pagini Wikipedia despre femei și evenimente istorice din mișcarea feministă din România. Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație.

14 tineri liceeni, studenți la nivel licență sau master și absolvenți, din diferite domenii (politică și relații internaționale, litere, medicină) au avut ocazia să afle de la expertele proiectului noțiuni teoretice despre egalitatea de gen și mișcările feministe de-a lungul timpului, la nivel internațional și în România. Au aflat, de asemenea, despre personalitățile feminine care s-au remarcat în spațiul public - în publicistică, cultură, literatură, științe (medicină, matematică, inginerie etc.), dar și despre teme precum avortul în România, feminismul rom, sufragiul feminin.

Totodată, au aflat mai multe despre cum funcționează Wikipedia și cum pot contribui, prin intermediul acestei platforme online, la răspândirea cunoașterii pe diverse teme de interes.

În săptămânile care urmează, sub coordonarea echipei de proiect, cei 14 participanți vor crea sau vor completa pagini Wikipedia ale unor personalități feminine cum ar fi Constanța Dunca-Șchiau (1843 – 1923), feministă și scriitoare; Zsófia Torma (1832 – 1899), arheologă, antropoloagă și paleontoloagă; Maria Baiulescu (1860 - 1941), militantă pentru emanciparea femeilor și scriitoare; Calypso Botez (1880–1933), militantă pentru drepturile femeilor sau Sylvia Hoişie (1928 – 2022), inventatoarea polidinului. De asemenea, tinerii vor crea sau completa pagini Wikipedia despre organizații ca Reuniunea femeilor din Brașov (înființată în 1850, prima organizație a femeilor din Transilvania) sau Uniunea Femeilor Muncitoare (înființată în 1930, cu secții în toată țara), dar și pagini Wikipedia despre mișcări din prezent, de exemplu o pagină despre mișcarea anarha-feministă din România.

***

Activitatea face parte din proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație” este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram