Menu
  Donează  
Menu

februarie 11, 2022

Ziua Internațională a Femeilor în Știință

Astăzi, 11 Februarie, este Ziua Internațională a Femeilor în Știință, proclamată de Adunarea Generală a ONU în 2015 pentru a sărbători contribuția fetelor și femeilor din întreaga lume la domeniile științifice și tehnice, unde acestea continuă să fie subreprezentate.

Marcăm această zi cu un exercițiu despre INVENȚII ALE FEMEILOR, material care se găsește în Manual pentru cadre didactice pentru abordarea egalității de gen la clasă, la care lucrează echipa ACTEDO și a Coaliției pentru Egalitate de Gen.

De-a lungul timpului, femeile au desfășurat activități științifice care au generat mari inovații și descoperiri. Cu toate acestea, până în urmă cu aproximativ un secol, era adesea ilegal ca femeile să dețină proprietăți, ceea ce le determina să aplice pentru brevete de invenție în numele soților lor sau să nu aplice deloc. Încă există disparități de gen care generează rezultate diferite între femei și bărbați în acordarea brevetelor, pornind de la subreprezentarea femeilor în STEM și culminând cu procesele de brevetare, aplicațiile pentru patente și brevete fiind adesea respinse dacă reflectă exclusiv munca femeilor.

Descărcați materialul despre Invenții ale femeilor și testați-vă cunoștințele: https://actedo.org/wp-content/uploads/2022/02/Inventii-ale-femeilor.pdf

Dacă doriți să primiți manualul imediat după lansare, scrieți-ne pe adresa de email contact@ongen.ro cu subiectul „Manual pentru profesori.”

Mai multe detalii despre manual: https://ongen.ro/2022/01/17/cadrele-didactice-vor-avea-la-dispozitie-un-ghid-pentru-a-preda-egalitatea-de-gen


Proiectul „EGALIS: Egalitate de gen prin schimbare socială și educație” este derulat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, în parteneriat cu Asociația Front, Societatea Cultural Științifică de Analize Feministe AnA (AnA), Asociația Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), Asociația PLURAL și Asociația SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă.

Website-ul ACTEDO a fost actualizat în cadrul proiectului INTEGRIS: Sprijin integrat pentru drepturile omului, derulat de Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO), în parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), proiect care beneficiază de o finanțare în valoare de 197.716,41 euro prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

„Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă”

magnifiercrosschevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram